לרפא את התרבות המקצועית של עולם הרפואה
תורגם מתוך אתר האקדמיה הבינלאומית לרפואה, תרגום: עדן אור אלון
Healing the Professional Culture of Medicine
שאלות ותשובות
קרוב למחצית מהמטפלים בארה“ב מראים תסמינים כלשהם הקשורים לשחיקה, מצב המשפיעה על כלל ההליכים הטיפוליים.
שחיקה יכולה להשפיע על כלל עובדי הבריאות, אך היא נפוצה בעיקר בקרב מטפלים.
הגורמים הדומיננטיים המוקדמים המובילים לשחיקה הם פקטורים ברמת הארגון ולאו דוקא פקטורים ברמת המטפל כאינדיבידואל. שחיקה מונעת על ידי:
-
עומס עבודה גבוה
-
חוסר יעילות של תהליכי העבודה (workflow), בעיקר כאשר היא קשורה לעיצוב וליישום של גיליון המטופל (EHRs)
-
עליה בזמן שמבוזבז על תיעוד רשומות
-
כמות גדולה של הודעות בתיבת המייל
-
אובדן משמעות בעבודה
-
בידוד חברתי בעבודה
-
אובדן שליטה על סביבת העבודה
-
שינוי בתרבות הארגונית מערכים הקשורים בבריאות לערכים תאגידיים
-
-
סיבות הקשורות באיכות: שחיקה משפיע באופן שלילי על איכות הטיפול, בטיחות המטופל, שביעות רצון המטופל ועל היעילות בעבודה. לדוגמא, כל עליה של נקודה בסולם המעריך שלושה תחומים הקשורים לשחיקה (תשישות רגשית, דה פרסונליזציה והישגים אישיים) נמצאה במתאם עם עליה של 3-10% בסבירות לדיווח טעויות רפואיות משמעותיות על ידי מטפלים.
-
סיבות הומניטריות: שחיקה משפיעה על החיים האישיים של בעלי מקצוע בשירותי הבריאות, ונמצאה בקורלציה עם שיעור גבוה יותר של חוסר שביעות רצון, גירושים, שימוש בסמים ובאלכוהול, דיכאון ומוות בהתאבדות בקרב מנתחים וסטודנטים לרפואה.
-
סיבות כלכליות: שחיקה מובילה לתחלופה גבוהה יותר של מטפלים ולירידה במקצועיות בעבודה. לדוגמא, למטפלים שחוקים סבירות גבוהה יותר לעזור את עבודתם הנוכחית או להפחית את משרתם למשרה חלקית בהיקף דומה למטפלים שאינם שחוקים. החלפת מטפלים שחוקים שעזבו את מקום עבודתם כרוכה בעלויות משמעותיות לארגון. לדוגמא, בארגון המונה 500 מטפלים עם שיעור תחלופה שנתי של 7% ועלויות החלפה טיפוסיות בגובה של $ 500,000 למטפל. ארגון זה עתיד להוציא מעל חמישה מיליון דולרים בשנה על תחלופת מטפלים הקשורה בשחיקה.
-
מחשבון אינטראקטיבי
מטפלים שחוקים נוטים יותר להפחית את היקף המשרה שלהם למשרה חלקית כמנגנון התמודדות ראשון. מחקרים מראים שעל כל עליה של נקודה אחד בשחיקה (בסולם תשישות רגשית שנע בין 1-7) יש קשר לעליה של 30-40% בסבירות שמטפל יפחית את היקף המשרה בשתיים הקרובות.
מטפלים שחוקים עלולים לבצע יותר טעויות רפואיות. עליה של נקודה אחת באחד מתחומי השחיקה מעלה את הסבירות לטעויות רפואיות ב 11%. מטפלים שחוקים מזמינים יותר בדיקות, מוסרים יותר הפניות ורושמים יותר תרופות. עבור מטפל המותש רגשית, יכולה זו להיות דרך מקובלת חברתית לסיים פגישה עם מטופל.
ככל שלמטפל שביעות רצון גבוהה יותר כך המטופל מרוצה יותר מהטיפול שניתן לו ומחוייב יותר להמלצות הטיפוליות.
מטפלים המרוצים מהקריירה שלהם יעילים יותר בעבודה של שיפור התנהגויות תומכות בריאות עם המטופלים שלהם. התנהגות שלה הפוטנציאל להנמיך עלויות טיפול כלליות. למשל, מטופלים של מטפלים בעלי שביעות רצון גבוה מחוייבים יותר לטיפול התרופתי וכן להמלצות הנוגעות לתזונה ולפעילות גופנית, שקיבלו מהמטפל שלהם.
מטפלים בעלי שביעות רצון גבוהה מסוגלים לתרום יותר לארגון אליו הם משתייכים במספר רב של דרכים: עשיית ”המאמץ הנוסף“ עבור המטופלים שלהם, מעורבות בפרוייקטים איכותיים שיכולים לשפר את סביבת העבודה. כמו כן, הם יכולים לפשט את דרך העבודה ולאפשר טיפול איכותי, פשוט יותר, בטוח יותר ומותאם אישית.
בנוסף, צוות עבודה מעורב שתהליכי העבודה שלו עברו אופטימיזציה הוא צוות יעיל יותר בשליטה על עלויות הבריאות של החברה. מחקר אחד העריך שאם כל שיטות העבודה וההליכים המקצועיים של צוותי הטיפול יאמצו את הגישה המקצועית של מטפלים בעלי תפקוד גבוה, עלויות הבריאות יפחתו ב 12.5%.רוב התעשיות מודעות לחשיבות מיקסום וניצול היכולות של העובדים המוכשרים ביותר שלהן. מערכת הבריאות היא יוצאת דופן. ובכל זאת, באמצעות הערכה מחודשת של ההנחה הנוכחית בנוגע לקיום כמות מינימלית של צוות העובדים, הוספת עלויות שחיקת מטפלים והחלפת מטפלים שהפחיתו אחוזי משרה או שעזבו, לארגון יש ההזדמנות לניצחון משולש: ניצחון המטופל, ניצחון צוות העובדים, וניצחון עבור הארגון.
נסו לחשוב על מצב היפותטי של 6,000 מטופלים:
בקליניקה א‘ יחס מטפלים לעובדים התומכים בצוות המטפל עומד על 1:1. במדגם של 1,500 מטופלים נדרשים 4 מטפלים ו 4 עובדים התומכים בצוות המטפל. עלות המשכורות בתרחיש זה היא 1,200,000 $.
בקליניקה ב‘ יחס מטפלים לעובדים התומכים בצוות המטפל עומד על 1:2 לטובת עובדים התומכים בצוות המטפל. במדגם של 2,000 מטופלים נדרשים 3 מטפלים ו 6 עובדים התומכים בצוות המטפל. עלות המשכורות בתרחיש זה היא 1,050,000 $.
הערכת שכר:
-
מטפל: 250,000 $
-
עובד התומך בצוות המטפל: 50,000 $
-
שאלות ותשובות
במילותיהם של מטפלים, מנהל המקדם שביעות רצון מקצועית:
-
מחזיק את פיתוח הקריירה שלי יחד איתו ואצלו
-
מעניק לי השראה לעשות את המקסימום שלי
-
מחזק ומאפשר תחושת מסוגלות בביצוע העבודה שלי
-
מעוניין בדעתי
-
מעודד עובדים להציע רעיונות לשיפור
-
מתייחס אלי בכבוד ובהגינות
-
מספק משוב והדרכה המועילים לביצועיים המקצועיים שלי
-
מכיר בעבודתי הטובה כאשר היא מבוצעת כהלכה
-
מיידע אותי על שינויים המתרחשים בארגון
-
מעודד אותי לפתח את היכולות והכישרונות המקצועיים שלי
-
מספר דרכים יכולות לאפשר למטפלים לבנות גשרים חזקים ועמידים בינם לבין ההנהלה:
-
יש לבסס ”יצירה משותפת“ כגישה הסטנדרטית להתחלת פעולות בארגון, כולל נושאים כמו רגולציה ומדיניות בארגון. באמצעות גישה של ”יצירה משותפת“, מדיניות הארגון נוצרת בשילוב דגשים הן של מנהלי הארגון והם של אלו שיושפעו ממדיניות זו.
-
בחר ”לחזק ולעודד“ במקום ”לעצב ולפרוס“ או ”לפקוד ולשלוט“ כאשר מחילים הוראות חדשות בארגון. שיטה זו מצריכה התאמה אישית של ההוראות בתוך תהליכי העבודה הסטנדרטים. למשל, במקום לפתח תבנית סטנדרטית עבור תדרוך יומי המחייבת את כל בעלי התפקידים, הזמן כל סוג תפקיד לפתח את התבנית המתאימה לו וליצור את הזמן, המקום ותוכן התדריך שמתאים לו ולתהליכי העבודה שלו בצורה הטובה ביותר.
-
יש לפתח פלטפורמה שתאפשר למטפלים לתקשר אתגרים יום יומיים שלהם ולהציף במהירות בעיות מפתח מהעבודה בשטח אל המנהלים הבכירים שביכולתם לגשת לבעיות אלו ולפתור אותן.
-
שאלות ותשובות
מחוייבות לרווחת הצוותים המטפלים יכולה להיות מובעת במספר דרכים:
-
ניסוח חזון הארגון המציג את תפיסת העולם ומשימת הארגון, שבתוכם נכללת רווחת הצוות המטפל
-
חינוך הדרג הניהולי בנודע להשפעה החיובית של שיפור וקידום ההנאה, התכלית והמשמעות של מטפלים בעבדוה על משימת הארגון, כולל איכות הטיפול, חווית המטופל, הישארות המטפלים בארגון והוצאה כלכלית נמוכה יותר בשורה התחתונה. חלוקת האחריות על רווחת הצוות המטפל.
-
יצירת הקשר בין סקירת ביצועי המנהיגות לבין שיפור ברווחת המטפלים היא כלי חזק המניע שינוי. בדרך זו, נמנע שיפור של חלק מצומצם מתחומי הארגון , כמו היענות ובטיחות המידע, שלא תמיד תואמים את מטרות הארגון, במחיר של מטרות אחרות של הארגון, כמו שביעות רצון מטופלים, פרודוקטיביות או רחוות הצוותים המטפלים לדוגמא, הערכת המנכ"ל וכלל הדרג הבכיר על שיפור רווחת הצוותים הטיפוליים כחלק מהערכת הביצועים השנתיים מרגע שקיימת תשתית לאחריות משותפת, יש לעודד וליצור הזדמנויות עבור מנהלי האדמיניסטרציה והמחלקות השונות לשתף פעולה אחד עם השני לטובת פיתוח תוכנית לשיפור רווח צוות העובדים, אחריות משותפת למען רווחה במגוון תחומי אחריות של הנהלת הארגון עוזרת לבסס אמון בין צוות העובדים.
המפתח להצלחה הוא זיהוי יעיל של אמון, אומץ וכן עידוד וחיזוק עובדים על ידי הדרג הניהולי.
שאלות ותשובות
תוכנית צעדים (STEPS) יכולה לספק הדרכה, כלים מעשיים, ומידע מעשי זמין להורדה, כולל דוגמאות למדיניות, רשימות עבודה ומדדים לכל התערבות. צוות תרגול או תוכנית פיילוט יכולים לעבור הערכה מעשית (זה קישור להערכה) של תוכנית צעדים (STEPS) כדי להבין היכן נמצא הארגון שלהם ולעזור בהחלטה היכן כדאי להתחיל בכדי לשפר אותו. ארגונים רבים מצאו ששילוב מטופלים ומשפחות בתהליכי השינוי מובילים לתוצאים טובים יותר.
שינוי טכניקות ניהול, כמו LEAN, PDSA (אלו קישורים למאמרים) או חיזוק ההקשבה Listen-sort-empower (קישור) יכולים לעזור בחיזוק היכולת של צוות העובדים לבחור איזו בעיה לפתור כמו גם הדרך בה הם יכולים, בתמיכת מנהלי הארגון, למצוא פיתרון לבעיה ולהעריך את טיבו. חשיבות רבה נודעת לקיום שליטה מסוימת של העובדים על ביצוע העבודה, הן ברמה היום יומית והן בזמנים בהם יש שינוי משמעותי של תהליכי עבודה.
שאלות ותשובות
להרבה מספקי התוכנה היכולת ליצר מידע DATA הקשור בשימוש בגיליון המטופל. מידע זה יכול לספק תובנות בנודע ללחוסר יעילות, סביב מילוי גיליון המטופל (EHRs), שיש לשפר. למשל, ארגון יכול להעריך את הזמן המבוזבז על מילוי גיליון המטופל, ואז להפחית אותו על ידי שימוש בתוכנית ניהול זמן in basket management (זה קישור). מדידות טרם ביצוע ולאחר ביצוע התוכנית יכולות להראות את השפעת השינויים שבוצעו בעקבות התוכנית ושעזרו לארגון.
ניטור מידע DATA הקשור בשימוש בגיליון המטופל יכול לזהות מטפלים יעילים מהם יכולים אחרים ללמוד. מידע DATA כזה יכול גם לזהות מטפלים בסיכון גבוה לשחיקה (אלו שבמשך שעתיים מהזמן האישי שלהם בכל ערב מילאו גיליונות מטופלים), כמו גם מטפלים שיכולים להרוויח משינוי תהליכי העבודה שלהם או מהאצלת סמכויות לצוות שלהם. למשל, מטפל שבאופן משמעותי מבזבז יותר זמן בביצוע הוראות בהשוואה לעמיתים לו ירוויח מהאצלת סמכויות של חלק מעבודה זו לצוות שלו.במיון גראנט פאס Grants Pass חושבה עלות של $ 8 למטופל במידה ועוזר הרפואה לוקח מהמטופל חלק מההיסטוריה הרפואית לעומת עלות של $ 32 למטופל במידה ועבודה זו נעשית על ידי המטפל.
חשב את עלויות המידע ההתחלתי שנלקח על ידי עוזר רפואה בהשוואה למטפלים:
עוזר רפואה - תעריף לשעה $ 25 | זמן פר מטופל 10 דק | מטופלים ליום 20 | עלות כוללת כ $ 80 ליום
מטפל - תעריף לשעה $ 150 | זמן פר מטופל 10 דק | מטופלים ליום 20 | עלות כוללת כ $ 500 ליום
בנוסף, קיימות עלויות בלתי ישירות שנובעות מירידה בשביעות רצון מטפלים ובהישארות מטפלים בתפקידם כאשר מטפלים מבצעים פעולות חזרתיות שלא דורשות את ההכשרה שלהם
שאלות ותשובות
-
גישה לאוכל ולמשקאות בריאים
-
ניתן להציע תרגול באכילה מודעת ולאפשר זמן לתרגל טכניקות אלו
-
התקנת מתקנים שיאפשרו להתאמן בתוך הארגון
-
התקנת מקלחות לעובדים בארגון, כך שעובדים יוכלו להגיע לעבודה באופניים, בריצה או להתאמן במהלך ההפסקה בעבודה
-
אפשר הזדמנויות נוחות לתרגול יוגה, טאי צ‘י, מיינדפולנס או תרגולים שיטפחו את החוסן הנפשי
-
ביסוס חדרי ”התאוששות והתארגנות מחדש“ שקטים עבור מטפלים שיוכלו להגיע אליהם אחרי אירועים מלחיצים בעבודה
-
פיתוח תוכנית תמיכה בין עמיתים לעבודה peer support program (זה קישור) שתכשיר מטפלים להקשיב לאירועים שחווים עמיתיהם לעבודה מתחת לפני השטח כמו טראומה מתביעה, טעות רפואית, חששות בעבודה ועוד.
-
הרחבת יעוץ שנתי עם מומחה פיננסי דרך סקירה שנתית של הבריאות הפיננסית
-
הכלל דאגה עצמית בקוד האתי של הארגון
-
ביסוס שירותי טיפולים פסיכולוגיים אחרי שעות עבודה, מחוץ למקום העבודה ובאופן חסוי
-
הכלל מצגות הנוגעות לחוסן נפשי ורווחה אישית של המטפלים בלוח השנה של מצגות המועברות בארגון או בדרכים אחרות בהן הארגון מעביר מצגות לצוותים המטפלים
-
למד חמלה וחמלה עצמית
-
יצירת תשתית ארגונית להנאה בעבודה ברפואה
הקמת תפקיד של מנהל בריאות ראשי
מפת הדרכים של מנהל הבריאות הראשי
CLER מסלולים למצוינות: ציפיות ללמידה קלינית מיטבית
סביבה להשגת טיפול בטוח ואיכותי במטופל - גרסה 2.0
יצירת תשתית ארגונית להנאה בעבודה ברפואה
הקמת תפקיד של מנהל בריאות ראשי
מפת הדרכים של מנהל הבריאות הראשי
CLER מסלולים למצוינות: ציפיות ללמידה קלינית מיטבית
סביבה להשגת טיפול בטוח ואיכותי במטופל - גרסה 2.0
יצירת תשתית ארגונית להנאה בעבודה ברפואה
הקמת תפקיד של מנהל בריאות ראשי
מפת הדרכים של מנהל הבריאות הראשי
CLER מסלולים למצוינות: ציפיות ללמידה קלינית מיטבית
סביבה להשגת טיפול בטוח ואיכותי במטופל - גרסה 2.0
מחויבות ארגונית מתקדמת
חיזוק, הנהגה והובלה
ביצוע הערכה במקום העבודה
בחינת מדיניות ופרקטיקות
יעול מקום העבודה
טיפול בתרבות החיבור והתמיכה
This is the Brand introductory paragraph. Use this space to describe the brand and share what makes it so special.
Use this space to share reviews from customers about the products or services on offer.
יהיו כפתורים בהמשך הפיתוח
יהיו כפתורים בהמשך הפיתוח
הקדמה
תמורות רבות התרחשו בעשור האחרון בקרב מטפלים בארה“ב. מטפלים רבים סבורים שמערכת הבריאות, במקום להיות גורם מקל, הפכה לנטל בכל הקשור למתן טיפול איכותי. למרות שמצוקת מטפלים וחלק מהגורמים התורמים לה ידועים ומוכרים, חלק גדול מהמצוקה שחווים מטפלים קשורה לבעיות מצטברות המשפיעות על התרבות המקצועית, ארגוני הבריאות, והדרך בה שירותי הבריאות ניתנים. תרבות מתייחסת לאמונות הבסיסיות אותן חולקת הקבוצה, אשר מקובלות באופן כה נרחב עד שהן משתמעות מעצם המקצוע ואינן מזוהות יותר.
כאשר מתעוררים אתגרים הקשורים לתרבות, הם כמעט תמיד קשורים לבעיות באחד ממרכיבי התרבות, גם אם החלק הארי של התרבות מאפשר עשיית דברים בצורה טובה. במאמר דעה זה אנו לוקחים בחשבון את תפקיד התרבות בבעיות רבות עימן מתמודדת מערכת הבריאות ושתורמות להיארעות הרחבה של שחיקה בקרב מטפלים. נלקחה בחשבון מסגרת עבודה שמקורה בתחום מדעי הארגון ושנועדה לאפשר התמודדות עם בעיות אלו ולרפא את התרבות המקצועית תמורות רבות התרחשו בעשור האחרון בקרב מטפלים בארה“ב. הדרישה לטיפול רפואי ומורכבות הטיפול הניתן עלו בהתמדה. כמו כן, הציפיות לעליה בפרודוקטיביות מטפלים הובילה לביקורים קצרים יותר בקליניקה ולהפחתת הזמן עם מטופלים. דרישות רגולטוריות חדשות (שימוש בעל משמעות, מרשמים אלקטרוניים, ובחינה מחודשת של טיפול תרופתי) והטמעה נרחבת של פרמטרים שונים בגיליונות הובילו לעלייה בעומס העבודה המשרדית. בו זמנית, מערך שלם של מדדים (קרי, שביעות (EHR) מטופלים רצון מטופלים, באיזו מהירות מטפלים נותנים מענה להודעות בתיבת הדואר וסוגרים גיליונות פרטי מטופלים, איכות המדידות, ואיכות הטיפול) הובא לכדי יישום בכדי להעריך את ביצועי המטפלים. מדידות אלו אינן שלמות, ולרוב הן נכשלות בלתפוס את טבע העבודה של המטפל, כך שהן משאירות מטפלים רבים עם תחושה שכל צעד שלהם מנוהל בקפידה וכן עם ירידה במורל.
מחקרי זמן ותנועה, כמו גם מראים כי 50% מהעבודה היומית של (EHR) אנליזות שעשו שימוש בחותמת הזמן של גיליון המטופל הרבה מעבודה משרדית זו .(Desktop medicine) מטפלים מבוזבזת על עבודה משרדית ורפואת שולחן מבוצעת על חשבון זמן אישי, ומחקרים מציעים שהמטפל הממוצע מבזבז 28 שעות על תיעוד קליני בלילות ובסופי שבוע בכל חודש. על אף שלכל אחד משינויים אלו הייתה סיבה רציונליות, ובמקרים רבים, השינוי הוחל במטרה לשפר את הטיפול ולצמצם הוצאות, רבים משינויים אלו מציבים מחסומים חדשים עבור מטפלים. כתוצאה מכך, מטפלים רבים חשים שהדרך בה שירותים ניתנים הפכה למחסום בפני האפשרות לספק טיפול באיכות גבוהה במקום שתהווה תשתית תומכת ומקלה. מחקרים ארציים מצביעים על כך שהיארעות השחיקה בקרב מטפלים גבוה באופן דרמטי בהשוואה לרמת השחיקה בקרב אוכלוסיית העובדים הכללית בארה“ב. גוף ראיות רחב מצביע על כל שלשחיקה מקצועית, וכן לשחיקת המשמעות מהמקצוע יש משמעות הן על החיים האישיים והן על החיים המקצועיים. הודות לזיהוי חשיבות בעיה זו, מספר ארגונים חלוצים וקהילות מקצועיות תעדפו התמודדות עם הבעיה.
נכון להיום, מאמצים אלו בדרך כלל התמקדו במגוון גישות אופרטיביות לשיפור היעילות, סידור מחדש של תהליכי העבודה, והגברת עבודת הצוות כמו גם את המאמצים האישיים לעזור למטפלים לחזר את החוסן הנפשי שלהם. למרות שמאמצים אלו מהווים חלק מהפתרון, הם לא פותרים הרבה מהבעיות היסודיות של התרבות המקצועית המצויות בבסיס בעיה זו.
הבנת התרבות
למרות שמצוקת מטפלים וחלק מהגורמים התורמים לה ידועים ומוכרים, אנו מאמינים שרבות מבעיות אלו מהוות סימפטומים של בעיות מצטברות המשפיעות על התרבות המקצועית כמו גם על התרבות של ארגוני בריאות והדרך בה שירותי בריאות ניתנים. תרבות מתייחסת לאמונות הבסיסיות, לערכים ולפרקטיקות החברתיות אותן חולקת הקבוצה ושמקובלות באופן כה נרחב עד שהן מובנות מאליהן ולא נבדקות בקרב חברי הקבוצה. בחיי הפרט, הארגון והחברה, תרבות היא מושג מתפשט, חזק ולרוב לא מזוהה ככוח משפיע. למרות שביטויים ממשיים של התרבות, כמו נהלים במקום העבודה, מדיניות, יתרונות, סובלנות לטיפול לקוי או להטרדה, התנהגות מקצועית וכן תמריצים, נתפסים בטעות כתרבות, מאפיינים אלו הם יותר בגדר אקלים ארגוני ויכולים להשתנות בעזרת פעולות והשפעה של מנהיגים יחידים או קבוצה. תרבות היא יקרה יותר, רבת פנים, ונטועה עמוק בהיסטוריה המקצועית או הארגונית. התרבות מספקת זהות, סדר, משמעות ויציבות.
תרבות נשמרת לאורך זמן (מועברת מחברי קבוצה מבוגרים יותר לצעירים) בגלל שהיא ממלאת תכלית הקשורה באדפטציה שאפשרה לקבוצה לשאת אתגרים היסטוריים. קיימות לפחות שלוש רמות של תרבות. ארטיפקטים (או סמלים) הם הביטוי הפיזי של תרבות - הפעולות, ההתנהגויות, מי שנחשבים לגיבורים והטקסים שלנו. ערכים שאומצו על ידי הקבוצה הם מה שאנו טובעים כערכים והעדפות שאמורים להתקיים, כפי שבא לידי ביטוי בהצהרת המשימות שלנו, התקשורת התוך ארגונית או התקשורת בקרב אנשי המקצוע, ערכים מוצהרים פומביים, ואפילו שיווק ומסרים פרסומיים. הנחות מובנות מאליהן הם הדברים המצויים מתחת לפני השטח בהן אנו מאמינים ואותם אנו מעריכים, אלו הם החוקים הבלתי כתובים המניעים את ההתנהגות היום יומית שלנו. בהקשר זה, יש להדגיש כי המונח ארטיפקטים מתייחס למאפיינים מוחשיים של התרבות או של הארגון ולא ”משהו ששייך לתקופה ישנה יותר“ או ”אפקט מיוחד“.
בתרבות הרפואית הרחבה, הדרך בה אנו מעצבים קליניקות כמו גם הדרך בה אנו מתייחסים למטופלים ולקולגות הן דוגמאות לארטיפקטים; שבועת היפוקרטס והאמנה המקצועית הן דוגמאות לערכים שאומצו על ידנו. האמונה שעל מטפלים להיות מונעים תמיד על ידי האינטרס הטוב ביותר עבור המטופל היא דוגמא להנחות מובנות מאליהן. בנוסף, לתרבות המקיפה של המקצוע, מטפלים עובדים בתוך ארגונים להם תרבות משלהם. לכל ארגון בריאות יש את הארטיפקטים הייחודיים לו (למשל, מדיניות פנימית הקשורה לגישה למידע ומי זכאי לה או מערכת הפשרות הייחודית לארגון), ערכים שאומצו על ידי הארגון (הצהרת המשימות של הארגון), וכן הנחות מובנות מאליהן (אנו קיימים בכדי לספק שירות רפואי לכל תושבי הקהילה שלנו ללא קשר ליכולת לשלם [או לא]). סקירת הצהרת המשימות של קרוב לכל ארגוני הבריאות בארה“ב מצביעה על כך שהם טוענים למחוייבתם לספק את השירות האיכותי ביותר למטופלים הזקוקים לו. בד בבד הם מאמצים דרגות שונות של דגש כל חמלה, למיד, גילוי, ריפוי הומני, וחיזוק קהילות, אשר כולן משימות נאצלות. הם נבדלים ברמת ההנחות המובנות מאליהן, בדרגה בה הם מדגישים ערכים נוספים כמו איכות, קהילה או בריאות העובדים, או שיקולים כלכלים כמניעים עמוקים של עבודתם.
אבחון בעיות בתרבות הרפואית ותרבות שירותי הבריאות כאשר עולים אתגרים הקשורים בתרבות, הם כמעט תמיד קשורים לאחד המרכיבים בתרבות, גם כאשר החלק הארי של התרבות מותאם בצורה טובה לפעולה במציאות הקיימת. דרך פשוטה לאבחן בעיות הקשורות במימד מסויים של התרבות היא להתבונן בחוסר התאמה בין ארטיפקטים שונים לבין ערכים שאומצו על ידי הקבוצה. התבוננות זו מושגת בצורה הטובה ביותר, בדרך כלל, באמצעות ריאיונות קבוצתיים ודיונים בקרב חברים לארגון או לתפקיד מסויים מול מומחים חיצוניים (לרוב יועצים) שאינם חלק מהתרבות. שימוש במומחים חיצוניים הוא בעל חשיבות היות ואנשים מתוך התרבות נוטים להיות עיוורים לחוסר עקביות העולה לעיתים ועלולים לבחור בגישה המפרה חלק מההנחות הבסיסיות של משימתם מבלי שיבינו זאת.
מה זה חושף? | ארטיפקט (ההתנהגות שלנו) | ערכים שאומצו (מה אנחנו אומרים) | תחום |
אנחנו לא סומכים עליך | אישור מוקדם ותיעוד עודף הנדרשים לשם צידוק עלות הטיפול ומניעת תביעות של רשלנות רפואית | רופאים הם אנשי מקצוע (אנחנו סומכים עליהם) | התרבות בארגון שלנו ובמערכת הבריאות |
הזמן שלך אינו מוערך | עומס משרדי עודף ושימוש לא יעיל של זמן | לרופאים שלנו ההכשרה הגבוהה ביותר והם העובדים היקרים ביותר שלנו (עלינו למקסם את התפוקה שלהם) | |
שיקולים כלכליים חשובים יותר מאיכות הטיפול הפיכת המטפלים והמטופלים לסחורה | מערכת טיפולית המובילה לבעיות ולשחיקה מה שגורם לשחיקה של איכות הטיפול התמקדות במדידת מדדים הקשורים לשירות הניתן על ידי הרופא ושרלוונטים להכנסות הארגון | טיפול איכותי מצוי בראש סדר העדיפויות שלנו | |
שיקולים כלכליים חשובים יותר מנציגות המטופל | אורך המפגש הטיפולי והתמיכה המוגבלת שהצוות מסוגל לספק מונעים קבלת החלטות משותפת כמו גם טיפול מותאם אישית | אנו מעריכים את אוטונומית המטופל, קבלת החלטות משותפת, ומציאת טיפול המותאם אישית לצורכי האדם | |
שיקולים כלכליים חשובים יותר מצדק חברתי | הגישה הארגונית להתאמת גישה אופטימלית לטיפול פרטי וציבורי בה הדגש הוא על מצבים רפואיים בהם ההחזר גבוה ולא בהכרח על צרכי המטופל | אנחנו מאמינים בצדק חברתי ובחלוקת משאבים שווה עבור המטופלים ועבור הקהילה שלנו | |
דאגה עצמית איננה חשובה; פרודוקטיביות קצרת טווח חשובה יותר מיציבות לאורך זמן | שעות עבודה רבות, עבודה לפני הכל, ולרוב אנו לא דואגים לעצמנו (תזונה, פעילות גופנית, שינה, וטיפול מונע) | דאגה עצמית היא חשובה | תרבות מקצועית |
בריאות המטפלים איננה חשובה | אנו לא ממלאים את הצרכים הבריאותיים של עצמנו | מניעה טובה יותר מטיפול | |
מצופה ממטפלים להיות ישויות עילאיות (superhuman) | תרבות מקצועית של פרפקציוניזם, חוסר יכולת להביע פגיעות וחמלה עצמית נמוכה | לטעות זה אנושי | |
טרם הצלחנו להפנים הרבה מהשיעורים של תנועת האיכות: טעויות הן בלתי נמנעות במערכת מורכבת | האמונה שטעויות הן אשמת הפרט ואינן מקובלות בשום פנים ואופן | ||
איננו מאמינים שפתגם זה תקף למטפלים או שאנו יהירים מכדי להורדות שהוא אכן כזה | שעות עבודה רבות; הגעה לעבודה גם בזמן מחלה | עייפות פוגעת בביצועים |
כאשר אנו רואים התנהגות שאיננה משקפת ערכים שאומצו על ידי הקבוצה, היא מזמינה התבוננות מעמיקה לזיהוי ההנחה המובנת מאליה שככל הנראה מניעה את ההתנהגות. במסגרת עבודה זו, אנו עודף עבודה משרדית, הדגשת יתר של פרודוקטיביות (יצירת ,(EHR) מציעים שאתגרים עם גיליון המטופל מדדים הקשורים לשירות הניתן), אובדן גמישות או אוטונומיה, וזמן מועט מדי עם מטופלים מייצגים ארטיפקטים שאינם תואמים את הערכים שאומצו על ידי הקבוצה (טבלה 1).
אי התאמה זו חושפת את ההנחות המובנות מאליהן העמוקות והבסיסיות יותר של הארגון, הדרך בה שירותי הבריאות ניתנים, והמקצוע שלנו הדורש התבוננות מעמיקה. ונורמות בלתי (blind spots) עלינו להכיר בכך שברמה המקצועית יש לנו מספר כתמים עיוורים בריאות בעלות פוטנציאל להתנהגות הרסנית.
כמטפלים, אנו נוטים לעבוד יותר מדי, לרמוז לכך שמגבלותיהם של אנשים נורמלים לא חלות עלינו, ולרוב להימצא בתפקיד הגיבור. אנו מטפחים את דור העתיד של מטפלים עם הלך המחשבה של פרפקציוניזם, חוסר יכולת להפגין פגיעות, וחמלה עצמית נמוכה. אנו מלמדים אותם שעליהם לדחות תמיד דאגה עצמית ומערכות יחסים אישיות ככל הנדרש בכדי לעמוד בדרישות המקצועיות. טעויות הן אשמת הפרט והן אינן מקובלות. לטעות זה אנושי, אבל אנחנו ישויות עילאיות. אנו מאמצים את חשיבות המניעה, הדאגה העצמית וההתנהגות האישית בכדי לקדם בריאות עבור המטופלים שלנו, אבל לרוב לא מתרגלים התהגויות אלו בעצמו. אנו מתעדפים חיים מקצועיים מעל הכל, אפילו אם זה אומר שאנחנו עובדים בדרך שאיננה ישימה לאורך זמן או שהופכת את ההחלטות הרפואיות שלנו ללא אופטימליות.
השקפה אחת אומרת שגישות אלו שירתו תכלית בסביבה ההיסטורית בה היו מעט מטפלים - עולם בו כלל המטפלים היו דרושים לטיפול בכמה שיותר מטופלים, מצב בו מטפל מותש היה עדיף על אי קבלת טיפול. באופן דומה, לפני 50 שנה, פרפרציוניזם של מטפל מוסמך היה הגישה המקצועית המקובלת להשגת טיפול איכותי. ברוב המקרים כיום, הנחות אלו כבר לא משרתות את אינטרס המטופל, המטפל או מערכת הבריאות. בתרבות של ארגוני בריאות ובמערכת הבריאות כיום, קיים חוסר התאמה בין התנהגויות ובין ערכים שאומצו על ידי הקבוצה.
אנו נוטים להאמין שמטפלים הם בעלי מסוגלות עצמית כמו גם בעלי מקצוע שניתן לסמוך עליהם, וכן אנשים המציבים, משמרים ואוכפים סטנדרטים מקצועיים אלא שבעלי המניות וכן רגולטורים יצרו תהליכים מסורבלים של אישור מוקדם ודרישות לתיעוד מכביד מאוד אשר יקרים מאוד עבור המערכת, בלתי יעילים ומראים חוסר אמון. אנו טוענים שהמטפלים הם המשאב בעל הערך הגבוה ביותר אך מדכאים אותם עם עבודה משרדית עודפת וחסרת ערך. אנו חשים זלזול כלפי קיום בו זמני של קונפליקטים מבוססי אינטרסים מנוגדים עם תעשיית התרופות, בו בזמן שמקודמות מערכות תמלוגים בארגוני הבריאות הבנויות כך שהפרודוקטיביות תבוא לפני האיכות, תגמול למי שמשתמש במשאבים באופן עודף, והתייחסות למטפלים כיחידת ייצור במקום כאנשי מקצוע.
לדעתנו יש ערך רב בקבלת החלטות משותפת כמו גם בטיפול מקצועי מותאם אישית למטופל, לשם כך דרושים ביקורים של דקות בקליניקות שעדין לא מאפשרות זמן מספיק בכדי לעמוד במטרות אלו. אף על פי שהצהרת הכוונות שאימצנו היא צדק חברתי וחלוקה הוגנת של משאבים עבור המטופלים והקהילה, עדין אנו משתמשים בדרכי הפעולה של ארגונים המגבילים את הגישה על בסיס היכולת לשלם. חוסר ההתאמה בין הערכים המוצהרים ובין ההתנהגות הארגונית ברורים לרופאים ויוצרים דיסוננס קוגניטיבי המוליד ציניות ותחושת אי התאמה שורשית בין מטרות הארגון לבין הכוונה האלטרואיסטית של המקצוע.
מה ביכולתנו לעשות בכדי לשנות חלק מההנחות המובנות מאליהן המניעות מערכת זו או להפוך את האפקט השלילי שלהן לחיובי יותר?
ההכרח בשינוי תרבותי
תרבות משתנה כאשר שיווי המשקל מופרע על ידי גירוי כלשהו. על המנהיגים והחברים בתרבות להאמין כמות מכריעה של (survival anxiety) שמשהו רע יקרה אם הם לא ישתנו. כך מואצת "חרדת ההישרדות" ראיות מצביעה על כך שכיום זהו המצב בו מצויים המקצוע שלנו, הארגונים שלנו, וכן מערכת מתן שירותי הבריאות בארה“ב. סימפטומים של שחיקה ומצוקה מקצועית נפוצים בצורה דרמטית כיום בהשוואה לפעם בקרב מטפלים בהשוואה לשדות אחרים. נמצא קשר בין שחיקה לבין בעיות חברתיות הנעות בין מערכות יחסים פגומות לבין נטישה של המקצוע. מטרידים באותה מידה הם הקשרים בין שחיקה לבין הפרעות נפשיות, כולל שימוש בחומרים מסוכנים, חרדה, דיכאון ואובדנות. ברמה המקצועית, היעדר דאגה עצמית, פרפקציוניזם המוביל לאי תפקוד, שעות עבודה עודפות, עייפות ותשישות, חוסר יכולת להפגין פגיעות ומנטליות “הרופא כגיבור“ לא משרתים אותנו נכונה.
חרדת הישרדות אמורה להיות גבוהה עבור כל בעלי המניות בארגוני הבריאות ובמערכת הבריאות בכלל. שחיקת מטפלים קשורה לירידה באיכות הטיפול, עליה בטעויות רפואיות, וירידה בשביעות רצון המטופלים. מגוון מחקרים מדווחים כי שחיקה קשורה לירידה בפרודוקטיביות, תחלופת מטפלים ועזיבה של המקצוע. כל אלו מאיימים על גישה נוחה לטיפול בדיוק בתקופה בה אנו כבר מתמודדים עם מחסור ניכר ברופאים. האיום וההכרח בשינוי אינם היפוטתיים. השפעות שליליות כבר קיימות ונוגעות לטיפול במטופל, למקצוע, ולמערכת בה שני אלו מצויים באינטראקציה. מרגע שמתקיימת חרדת הישרדות, כוח נגדי - ”חרדת למידה“ - נוצר גם הוא ובא לידי ביטוי כהתנגדות לשינוי. תמצית חרדת הלמידה היא ההכרה בכך שאולי לא נהיה מסוגלים לשנות את הדרוש למען פיתרון של הבעיה. השינויים יהיו קשים מדי, יקרים מדי או משבשים מדי. תוצאת ההתנגדות לשינוי לרוב באה לידי ביטוי בהקטנת הבעיה, התעלמות מראיות או הכחשה מלאה. היא יכולה לקבל ביטוי גם כהגנה על מסורות קיימות (”כך תמיד עשינו זאת.“), שימוש באנקדוטות (”זה עבד בשבילי.“), האשמה של האחר (”אתה בחרת במקצוע הזה.“), ההנחה ששינוי יהיה יקר מדי (”אין לנו המשאבים המתאימים.“), ניסיון להצדיק התעלמות מבעיה אחת באמצעות התמקדות בבעיה אחרת גדולה יותר שאיננה קשורה לבעיה הנוכחית או שמשיקה לה (”יש ילדים רעבים באפריקה“ או ”הרבה מהמטופלים שלנו לא יכולים להרשות לעצמם לקנות אוכל בכלל.“), או האמונה שמעלות וטעויות לא קיימים בנפרד (כלומר, ”אם אנו מכירים במגבלות האנושיות, אנו לא יכולים להציב סטנדרטים גבוהים“).
הנעת שינוי תרבותי
חרדת הישרדות וחרדת למידה הם כוחות המצויים בתחרות מתמדת. המפתח להנעת שינוי הוא ערעור האיזון בין שני כוחות אלו (תמונה). על אף הפיתוי לעשות זאת באמצעות הגברת חרדת ההישרדות, גישה כזו בדרך כלל מעלה את ההתנגדות לשינוי וכן את המתח במערכת. מרגע שמזוהה הצורך בשינוי, זירוז נכון שלו יעשה באמצעות הפחתת חרדת הלמידה. בכדי לעשות זאת עלינו לזהות תחומים ספציפיים בהם הן השינוי בר ביצוע, והן האנשים מחוייבים לשינוי ומקבלים תמיכה מתאימה ולא אנשים המאולצים לעבור שינוי שלא בחרו בו. אנו מתחילים באמירה משכנעת של החזון החיובי ובו המצב העתידי האידאלי. הספר ”פרשת שפורסם לאחרונה מהווה מסגרת עבודה ממנה ניתן (Charter on Physician Well-being) “ רווחת המטפל להתחיל לבנות.
תרבויות בוגרות, כמו התרבות הרפואית והתרבו של רוב ארגוני הבריאות, לרוב צריכות לבטל את הלמידה של חלק מההרגלים הישנים וכן דרכי החשיבה הישנות לפני שיוכלו לשלב רעיונות חדשים בשורותיהן. מרגע שהגדרנו את המצב העתידי האידאלי, אנו יכולים להעריך במה הוא נבדל מהמצב הנוכחי וכן לזהות פערים ומחסומים עימם עלינו להתמודד בכדי לאפשר התקדמות (טבלה 2).
השוואה זו עוזרת לנו לזהות אמונות והרגלים ישנים שאת הלמידה שלהם אנו מעוניינים לבטל כמו גם הדברים החדשים אותם עלינו ללמוד, ובכך לאפשר לעצמנו לתכנן ולנהל את השינוי.
טבלה 2. המצב הנוכחי והמצב העתידי האידאלי
הצב העתידי האידאלי | המצב הנוכחי |
דאגה עצמית (מנוחה ובריאות נפשית) - נתפסת כהכרחיים לשמירה על יעילות המטפלים | הזנחה והקרבה עצמית בגין האשמה |
הפעלת רשת תמיכה (אישית ובין עמיתים) | בידוד |
הרגלים בריאים של מנוחה ושינה | עייפות |
הערכה עצמית באופן קבוע | הערכה עצמית לעיתים נדירות |
היעדר סטיגמה בשל חיפוש עזרה הנוגעת לבעיות נפשיות | מגוון מחסומים (כולל שאלות הנוגעות להוצאת רישיון עבודה) וסטיגמה הקשורה בחיפוש עזרה |
קבלת הפגיעות הקיימת בכל אדם (זה בסדר לבקש עזרה) | חיפוש עזרה הוא סימן לחולשה |
מערכות המכירות במגבלות האנושיות ומספקות צוות לטיפול אופטימלי בזמני עומס, ולא בזמני עבודה בהן התפוסה ממוצעת | מודל שיבוץ המטפלים חסר עתודות או גמישות שתאפשר יציאה למחלה של רופאים. העסקת צוות עד לרמת התפוסה הממוצעת; בזמני עומס הדרישה עולה אך העבודה מבוצעת על ידי הצוות הקיים שנוטל עומס עד להגעה לתשישות ושיטות עבודה לא בטוחות |
מערכות המכירות באנושיות ובגבולותיה | היעדר גבולות הקשורות לעבודה או עומס בעבודה. היעדר תשומת לב לעייפות או ירידה בשינה אחרי השלמת ההכשרה. כישלון בזיהוי ההשפעה של אירועים טראומתיים, מוות של מטופלים וכן תוצאים בלתי רצויים של מטופלים על המטפל עצמו |
חמלה עצמית | פרפקציוניזם |
הגבלת עבודה משרדית בעלת ערך נמוך | עומס עודף ובעל ערך נמול שך עבודה משרדית ובירוקרטית שאיננה משפרת את איכות הטיפול |
תרבות של ביטחון | תרבות הפחדה |
אינטגרציה בין העבודה לחיים הפרטיים; נורמות קבוצתיות המתעדפות בריאות אישית וקשרים בין אישיים בריאים | העבודה קודמת לכל; אין הגבלה על חדירת העבודה לחיים הפרטיים |
שחיקה נדירה | שחיקה נפוצה |
סביבה המטפחת ומחזקת משמעות, תכלית וכן אלטרואיזם | סביבה מקצועית שלרוב מובילה לשחיקת המשמעות, התכלית וכן האלטרואיזם |
זמן ועומס קוגניטיבי הקשורים לנהלים ודרישות רגולטוריים ומושפעים מהם, וכן דעותיהם של מטפלים ילקחו בחשבון בשלב התכנון לפני יישום הנהלים החדשים | נהלים ודרישות רגולטוריים חדשים מיושמים מבלי שנלקחו בחשבון הזמן או העומס הקוגניטיבי הקשורים אליהם וכן מבלי שנלקחו בחשבון דעותיהם של המטפלים |
כאשר מתכננים שינוי בתרבות, הכרחי לזהות שהרבה מהאלמנטים המרכיבים את התרבות המקצועית שלנו מהווים מקורות כוח. אספקטים חיובים אלו בתרבות שלנו יעזרו לנו לשנות את המימדים הזקוקים לשינוי. התרבות החיובית של הרפואה כוללת מגוון אלמנטים ראויים כמו אלטרואיזם, שירות, מסירות, חמלה, וכן מחוייבות למצויינות ולכשירות מקצועית. אנו מונעים על ידי צרכי המטופלים ומה הכי נכון עבורם. אנו מחוייבים עמוקות לתמיכה בעמיתים שלנו. אנו מאמינים בבסיס המידע הביורפואי של מחלות, כולל הפרעות נפשיות, ומתנגדים נחרצות לסטיגמות הנוגעות למצבים בריאותיים. על אף שאנו מאמינים בלהיות מרפאים הרואים (heroic healers), יש לנו גם אמונה בסיסית בצניעות. אנו מודעים לעובדה שכרגע חלק מהגישות הטיפוליות שלנו מוטעות ואנו מחוייבים לבחון התערבויות טיפוליות באופן אובייקטיבי ולהשתמש בידע מבוסס ראיות בכדי לשפר אותן.
המצוקה והשחיקה שנוצרו על ידי נורמות מקצועיות מסויימות וכן על ידי חלק מהאספקטים הקשורים לסביבת העבודה מנגודים לערכים בסיסיים אלו. עזרה בשינוי של אספקטים אלו, הן בתרבות המקצועית והן בתרבות הארגונית, טמונה בשימוש בערכים אלו.
מרגע שזיהינו והגדרנו את המצב העתידי אליו אנו שואפים במונחים התנהגותיים ספציפיים, עלינו להקטין את חרדת הלמידה באמצעות יצירת ביטחון פסיכולוגי עבור האנשים והארגון שיצטרכו ללמוד דברים חדשים. יהיה עלינו לזהות אסטרטגיות ומהלכים חדשים מבוססי שיתופי פעולה עבור מטפלים ומנהיגים בכדי שיצברו ניסיון במצבי עבודה חדשים, דינמיקות קבוציות, ונורמות ארגוניות שונות. מוטלת עלינו החובה לספק הזדמנויות להכשרה פורמלית, כמו גם את הזמן והמשאבים שיאפשרו השתתפות של מנהיגיםף קבוצות וצוותים. אנו זקוקים לדמויות חיוביות לחיקוי (פרטים, מנהיגים וארגונים) שיעזרו להדגים כיצד נראית הדרך החדשה. נזדקק גם לשדות מתאימים שיאפשרו למחלקות להתנסות בגישות עבודה חדשות, תוך שיקבלו תמיכה מיועצים ומדריכים שיעזרו להם להצליח. אנו זקוקים למערכות חדשות, למבנים חדשים, בקרה חדשה, תגמולים חדשים וכן תהליכים חדשים התואמים את השינויים הרצויים. על אף שהלומדים לא תמיד זוכים לבחוק את היעד הסופי, חייבת להיות להם שליטה מסויימת על תהליך הלמידה והדרך בה הם ישיגו את היעד הסופי.
תקשורת דו כיוונית בין מנהיגים לבין לומדים, באמצעות תהליך זה, מהותית להבטחת שמירת החזון העתידי הרצוי ברור לכולם, וכן כדי שהחששות וההסתייגויות של הלומדים יהיו מובנות ומוערכות. למרות שגישה מערבת זו היא איטית יותר, אנו רואים במעורבות גורם מהותי ליישום והפנמה של הערכים והנורמות החדשים כמו גם לשילובם בתרבות הקיימת. בכל הנוגע לשיפור רווחת הפרט של המטפלים, כל הצעדים הללו כבר החלו (טבלה 3).
יש לתת את הדעת לכך שמרגע שתרבות הופכת בוגרת, היא יכולה לעבור שינוי רק בתנאי שהוא המשמעות היא שיש להשליך.(managed evolution) מכוון ורק דרך התפתחות אבולוציונית מבוקרת חלק מהאמונות ומהערכים הקיימים, לאמץ חדשים וכן לשנות אחרים באופן מכוון. החלק הקשה ביותר בתהליך זה הוא להשלים עם התרבות הקיימת, הנלקחת כמובנת מאליה. לכן, כאשר בוחנים את התרבות הקיימת ומזהים את החלקים בה להם פוטנציאל השינוי, חשוב ליצור תשתית למידה זמנית מקבילה הן לארגון מחדש של העתיד והן להערכת ההווה.
תשתית למידה מקבילה כוללת קבוצה, מתוך התרבות, המפתחת ובוחנת גישה חדשה. יש להפריד חלק מהחברים (פרטים, יחידות עבודה, מחלקות או ארגונים) ולחשוף אותם לדרכי חשיבה חדשות, כך שמתאפשרת הערכה אובייקטיבית של נקודות החוזק והחולשה של הגישה הנוכחית, כמו גם למידה של דרכי התנהגות וחשיבה חדשות. הדבר יכול לכלול בתוכו סריקה של הסביבה לטובת מציאת פתרונות שניתן לאמץ או לטובת ”למידה מסוג ניסוי וטעייה". אחרי כן, פתרונות חדשים במערכת המקבילה יכולים להוות דוגמא עבור שאר הארגון (או עבור ארגונים אחרים) כיצד הדרך החדשה עשויה לעבוד ולעזור להגדיר כיצד היא אמורה להיראות. הדבר מפחית את חרדת הלמידה עבור יתר הקבוצה וכן מעודד את אלו שממשיכים להתנגד לשינוי לאמץ אותו או לעזוב. במחקרי פיילוט נעשתה בדיקה מדורגת של התוכנית, כלומר העצמת מחלקה אחת או קבוצה מסויימת לפתח ולבחון שיטה אלטרנטיבית לפני שמיישמים אותה בצורה רחבה יותר כדרך פעולה שימושית המאפשרת למידה של גישות חדשות.
ניהול השינוי
בכדי שמימדים שונים של התרבות ישתנו, הכרחי גם שמנהיגים בארגון יהיו משוכנעים בכל ששינוי הוא הכרחי. בכדי לנהל את המעבר, צוות הכולל סמנכ“לים ונציגים של היחידות הגדולות ביותר בארגון כמו גם נציגים של בעלי המניות מחוץ לארגון צריכים להיות חלק מ“צוות עבודה המוביל את השינוי.“ על צוות זה לזהות את הבעיה ולהניע את עיצוב, תכנון והשמת הצעדים הבאים. על הקבוצה להיות חלק מהמבנה ”המקביל“ הבסיסי ולהמשיך להתקיים לכל אורך תוכנית השינוי וכן להיות אחראית על ההתערבויות המתקיימות. על המנהיגים הבכירים (ראש הארגון, מנכ“ל וסמנכ“ל רפואה) להיות בחוד החנית.
דוגמאות קיימות | צעדי מפתח |
| הגדרת מצב עתידי אידאלי |
| הכשרה פורמלית לחברי הארגון |
הכרה בצורך למגוון אפשרויות בחירה - לא קיים פיתרון יחיד (כלומר, תיעוד אינו מהווה הגישה היחידה לשיפור יעילות הטיפול ומיינדפולנס אינו מהווה הגישה היחידה לחוסן נפשי של האדם) | מעורבות של אלו שיושפעו מהשינוי - הגדרת המטרה אבל לא התהליך; לא כולם (ארגון או יחיד) יגיעו למטרה באותה דרך |
הכרה בצורך למגוון אפשרויות בחירה - לא קיים פיתרון יחיד (כלומר, תיעוד אינו מהווה הגישה היחידה לשיפור יעילות הטיפול ומיינדפולנס אינו מהווה הגישה היחידה לחוסן נפשי של האדם) | הדרכת קבוצות וצוותים |
זמן, משאבים, תמיכה בלמידת הדרך החדשה | שדות תרגול, מאמנים ומשוב |
ארגונים חלוצים שמינו סמנכ“ל רווחת פרט (CWO) וביססו תוכנית לרווחת הפרט של מטפלים מאמצים של קהילות מקצועיות מובילות: ארגון הרפואה האמריקאי, ארגון עמיתי הרפואה האמריקאי, מועצת ההסמכה לבוגרי השכלה רפואית (ACGME), המכללה האמריקאית לרופאים, האקדמיה האמריקאית לרופאי משפחה ואחרים | מודלים חיוביים לחיקוי |
| קבוצות תמיכה לארגונים בשלב הלמידה |
הכשרה ואימון של מנהיגים להתנהגויות חדשות המטפחות מעורבות; הערכה ותגמול להתנהגויות חדשות הרצויות בקרב מנהיגים | תגמול להתנהגויות והישגים של צוות, לא של יחידים מערכות, תגמולים, שליטה, ומבנים התואמים את השינויים הרצויים |