top of page
  • in
WeChange

פעולות שיש בהן לסייע לעובדי שירותי הבריאות בהפחתת מתח

Updated: Jan 30, 2024

תושבי ישראל נחשפים לא פעם לתנאי עבודתם של עובדי הרפואה בארץ, כגון משמרות ארוכות, וכמובן שזה לא מסתכם במשמרות ארוכות בלבד; לוחות זמנים לחוצים, עמידה ביעדי שרות ואיכות הטיפול, החשיפה לאירועים רפואיים מטלטלים, חוויות מאתגרות מול מטופלים ועוד. הללו עלולים לגרום ללחצים בזמן העבודה ולשחיקה של עובדי מערכות רפואיות, בארץ, ובעולם. בטח ובטח במהלך מגפת הקורונה, אבל לא רק.


מגפת הקורונה החמירה, ואף העלתה למודעות את בעיית השחיקה בקרב עובדי רפואה. בארץ ובעולם שחיקה היא או לא רק תקופתית לקורונה או לאירוע כזה או אחר. היא כאן והייתה כאן לאורך זמן גם לפני המגפה.

אז מהם הצעדים שיכולה שהנהלת בית החולים לנקוט כדי לסייע ולהפחית את שחיקת העובדים?

מאסופות מאמרים שסרקתי, וקצת מדעותיי האישיות מצאתי כמה הצעות מעניינות. הצעות אלו יכולות להיות מיושמות גם בשיטות אג'יליות מקובלות ולייצר את שינוי המבוקש במצב העגום בו אנו נמצאים היום.

כך למשל…

תמיכת-עמיתים: תכנון ויסוד פעילויות המאפשרות לאנשי מקצוע רפואיים לחלוק זה עם זה, באופן תכוף ומתמיד, את החוויות והאסטרטגיות שלהם להתמודדות.

התמקדות בצוותי העבודה: התייחסות לענין השחיקה שהיא מבוססת צוות. באיזון מחדש וחלוקה מחדש של מטלות העבודה, או שליטה במטלות ובסביבת היומיום, ובמיוחד בעיני האפשרות לשנות ברמת הצוות את ההתנהלות היומיומית. מה שיכול להפחית באופן משמעותי את השחיקה והלחץ.   

שינוי תהליכי עבודה: הדרך שבה הארגון עובד ומחייב עובד אחד להתייחס לעובד אחר כחלק מתהליך העבודה משפיעה מאד על איך שהעובד מרגיש ויש לה קשר לשחיקתו. תוכניות תמיכה להפגת חרדות: הנגשת אפשרויות תמיכה רגשית.

הנהלה פעילה וגמישה: הנהלה שיוצרת את תכנית גמישה שמשקפת את הטיפול בשחיקה ומעורבת בהפעלתה.

הכשרת מנהיגות: מנהיגות בית חולים היא קריטית אפילו בנסיבות רגילות, אך הופכת להיות קריטית משמעותית במהלך מגיפה למשל. במאבק להפחתת הלחץ והשחיקה אצל הרופאים, חשוב לוודא שלמנהיגים יש הכשרה מספקת. חשוב שיבינו את הנושא, את מקורותיו ואת דרכי ההתמודדות עמו. בעולם כל כך משתנה, מנהיגות חזקה, אקטיבית וגמישה יש בה למנוע עליה ברמות שחיקה.

הנגשת משאבי הארגון לטיפול בשחיקה לצוותים הרפואיים- יצירת נראות: רופאים רבים אינם מודעים למשאבים שיכולים לסייע לרווחתם. כולל בריאות נפש. שקיפות ליעדים, יצירת סקרים ופרסום תוצאות. כל הפעילויות שהארגון רואה בהן ערך לשיפור המצב. דיגיטציה: טכנולוגיה בשימוש לא יעיל או לא נכון, היא מתכון לשחיקה. אבל בשימוש נכון, היא גם יכולה להפחית מתח ושחיקה. ישנן דרכים רבות למנוע שחיקה, אך הטובות שבהן מתמקדות בנושא העיקרי: תהליכים. כפי שכבר נאמר, 89% מהרופאים טענו שפרוצדורות העבודה מלחיצות. בידי הטכנולוגיה להפוך את המטלות הפרוצדוראליות לפשוטות יותר.

Related Posts

See All
bottom of page