למאמר המקורי >
תורגם מתוך אתר האקדמיה הבינלאומית לרפואה, תרגום: עדן אור אלון
בעולם בו אנו לומדים במהירות ובפתאומיות על אירועים טראומתיים דרך הטלוויזיה, הרשתות החברתיות או כותרות העיתונים, אנשים רבים עלולים, באופן פתאומי, להיות מושפעים עמוקות בגין אבל על אובדן יקרים ואהובים, חברים או קרובים. למנהיגים תפקיד קריטי בהתאוששות הקהילה והיחיד אחרי מצוקה. מנהיג שומע ומבין את הרגשות והצרכים המתעוררים כרגע בקהילה ומזהה את הדרך להתקדם הלאה. מנהיג מתקשר ומשקף את רגשות הקהילה וכן את החוויה המשותפת במטרה להוביל את הקהילה לעבר שיקום.
- הבנת התגובה של אנשים לאירועים טראגיים והבנת התפקיד של מנהיגים בהתאוששות קריטית בכדי שתתקיים מנהיגות יעילה. אחרי סיום אירוע טראומתי ילדים והורים, גם אלו שאינם מתגוררים בקרבת האירוע, כמהים להדרכה ממנהיגי הקהילה שלהם. בשלב אקוטי זה, על המנהיג לקחת על עצמו מגוון תחומי אחריות, כולל תקשורת אפקטיבית עם אנשים שאצלם מתעוררות שאלות, או כאלו שמחפשים ביטחון ורוצים לנקוט בפעולה.
- בזמן שהלם ואימה מתחלפים בצער ויגון, על המנהיג מוטלת האחיות לזהות את התזמון הנכון בו הקהילה מוכנה לקחת את הצעד הבא קדימה כמו גם הדרך הטובה ביותר לדבר אל הקהילה בשפה שלה במטרה לעזור ליחידים, משפחות ולנותני טיפול.
הבנת אבל הנובע מטראומה (Traumatic Grief)
לאנשים שונים תגובות שונות כאשר הם חווים או לומדים על אובדן וטראומה. רוב האנשים יצליחו להתמודד ביעילות עם הזמן, בעוד שלחלק תהיה תגובה מיידית ארוכה מהממוצע היכולה להפריע להם לחזור לשגרת החיים של עבודה ומשפחה. בטווח הקצר, אנשים רבים חווים אירוע החולף במהירות, אך בעוצמה ויכולים להיות להם סימפטומים של אבל, אבל מוקדם יכול לכלול:
- גלי עצב
- מראות חוזרים של האירוע הטראומתי ושל אובדן יקרים ואהובים
- התרחקות ממערכות יחסים קרובות עם משפחה וחברים
- הימנעות מפעילויות המזכירות את האירוע
עבור חלק מהאנשים אבל יכול להגיע בשלב מאוחר יותר. אצל אחרים אבל יכול להיות בלתי נראה.
תקשורת מועילה עם הקהילה שלך
דאגה ומצוקה יכולות להתפשט בקרב קהילות, ולהוביל להפצת שמועות ולעיוות העובדות הקשורות לאירוע. לכן, דרושה תשומת לב מיוחדת להשגת תקשורת אופטימלית עם חברי הקהילה ועם אלו שמחוצה לה. מנהיגים פורמלים ובלתי פורמלים יכולים להוות מודל לחיקוי בכל הקשור לחשיבות היכולת לחלוק את האבל עם אחרים, היכולת לתקשר תקווה, זיהוי עובדות, התמודדות עם שמועות, וכן היכולת לספק תמיכה לאחרים בהתאם לצרכים המשתנים עם הזמן.
תחומי אחריות מיידיים
- היה גלוי - היה נוכח בפני הקהילה והשתמש בהצהרות פומביות באמצעות מתן מידע מדויק ושימושי, מנהיגים יכולים לבסס תחושת ביטחון מחודשת ולהגביר את אמון הקהילה במנהיגות
- ספק מידע מדויק ומעודכן בנוגע למה שידוע, מה שאינו ידוע ומתי מידע נוסף יהיה נגיש לקהל הרחב תדרוך התקשורת והעיתונות, שימוש ברשתות חברתיות, ופגישות קהילתיות יכולים לספק ביטחון למשפחות ולהפריך שמועות. יש לעדכן תמיד מתי מידע נוסף יהיה נגיש.
- חשוב להבין שאנשים מעבדים מידע בצורה שונה בעיתות מצוקה יש לנסח הודעות בצורה הפשוטה ביותר הניתנת, לחזור על הודעות באופן שוטף, ולהגדיש הודעות חיוביות (אנשים נוטים להתמקד במידע השלילי בעיתות מצוקה)
- השתמש במספר ערוצי תקשורת אנשים מחפשים מידע במגוון מקורות כתלות בתרבות, אתניות, גיאוגרפיה, מבנה קהילתי והיסטוריה. טלוויזיה, עיתונים, רדיו, שרים, מורים, מכבי אש ומקומות ציבורים (כמו, דואר, מכולת ועוד.) יש לספק מגוון ערוצי תקשורת.
- יש לדבר בצורה רגועה ולעודד שיתוף פעולה מנהיגים מקדמים רוגע, אמפתיה, אופטימיות, גישת זה אפשרי, וכן ריפוי ושיקום קולקטיבי. תקשורת ישירה בין הורים וילדים היא חשובה. חזרה לבית הספר כמעט תמיד מרגיע ילדים אך יכולה להיות מלחיצה עבור הורים.
- דע מהו המצב הקיים ומהם המשאבים הזמינים ניטור צרכים המתעוררים ותמיכה במבנים ובמנהיגים של קהילות מקבילות (כגון בתי ספר, בריאות, וביטחון ציבורי)
- יש לספק מדיניות והדרכה ללא ניהול ישיר יש לספק תמיכה עבור עובדים ומתנדבים באמצעות מסגרת עבודה לארגון ולהסברה של המדיניות. חשוב להבין שאנחנו לא יכולים להיות ”בחזית“ בכל מקום ועל כן אחרים חייבים לקבל את ההחלטות בזמן אמת. יש לקדם יוזמה ושיתוף פעולה.
- ארגון שירותי זיכרון ואבלות וכן אתרים המכירים בכיוון הקיים בקהילה יש לכבד את הרצונות והצרכים של משפחות שחוו אובדן. תזמון השירותים הוא בעל חשיבות גדולה.
- נוכחות בהלוויות היא חשובה בכי והתאבלות של מנהיגים מול הקהילה ובמרחב הציבורי נותנים רשות לאחרים לבטא את האבל שלהם ולהפוך טרגדיות בלתי נתפסות לאנושיות יותר.
שיקום
- התמקדות במטרות עתידיות הכוונת האוכלוסייה לעתיד הקרוב ולטמון בו, הגברת הכוננות כלפי העתיד והאמונה ש"אנחנו יכולים לעשות זאת".
- הכרה בחברי הקהילה ובאלו מחוצה לה הרוצים לעזור ואכן עוזרים ביסוס אקלים פנימי של ריפוי ותמיכה בקהילה.
- ניסוח מטרות משותפות לכיוון העתיד ניתוב אנרגיה לפרויקטים שיש לשקם ובמקביל למאמצים לבנות מחדש ולזכור.
- הימנע מלהאשים האשמת קבוצה מסוימת או יחידית מובילה לסטיגמה, כעס, ורצון לעונש הולם. יש לנתב את האנרגיה לטובת תמיכה בצרכים עתידיים.
צמיחה מחדש
- יש לחתור לכיוון החזרת הפעילויות הקהילתיות לנורמה, אך יש להיות סבלניים במידה והשיקום הוא איטי.
- התאוששות והחלמה לוקחות זמן, הן אינן ליניאריות, והן מושפעות מאירועים עתידיים שבהכרח אינם צפויים וידועים.
- יש להציב מטרות ברות השגה ולחגוג הצלחה שלהן
- מנהגים קהילתיים מאפשרים ליחידים ולמשפחות את ההזדמנות להחלים ולהרהר בחוויות שלהם בדרך ובסגנון המתאימים להם. אלו יכולים לחצות גזע, תרבות והבדלים סוציואקונומיים.
- זהירות מהגדרה של ”אנחנו והם“
- חשוב להיות ערים לסדקים הקיימים כמו גזע, או הבדלים סוציואקונומיים בקהילה. אלו נוטים להתרחב ולהפוך להיות אזורי קונפליקט.
- יש לצפות לאכזבה וכעס מצד הקהילה אחרי ההרגשה הראשונית של ”ביחד“. יש לעזור לקהילה להבין את המסלול המפותל של החלמה.
- דאג לעצמך. אתה זקוק לצוות תומך, חברים ומשפחה שיזכירו לך לנוח ושיכולים לייעץ לך באופן אובייקטיבי לגבי דברים שאתה מפספס או לא מזהה את חשיבותם. שמור על יועצים מעודכנים והקשב להשקפת עולמם.